dissabte, 4 d’abril de 2009

Sos del Rey Católico. Un poble de frontera

Avui, la dona i jo, hem decidit eixir a celebrar el vint-i-vuitè aniversari de la nostra boda. Afortunadament, després d'alguns dies de mal oratge, el dia ens ha acompanyat lluminós, esplèndid.


Sos del Rey Católico, capital de la comarca Cinco Villas, molt a prop de Navarra, el poble on, el 10 de maig de 1952, nasqué Ferran II d'Aragó el Catòlic.

Deixem el cotxe al Portal de la Reina i entrem cap al barri de la juderia


I després d'haver camejat carrers amunt i avall, avall i amunt, arribem al palau dels Sada on, fugits de Navarra els seus pares Joan II el Gran i Juana Enríquez, en guerra civil amb el seu fill Carles, va nàixer Ferran, futur rei de Aragó, Catalunya, València, Mallorca, Cercenya, Còrcega, Sicília i Nàpols. Rei consort de Castella, conquistador de la Navarra d'aquesta banda dels Pirineus, i del Regne de Granada. Va conseguir també del seu amic el papa Alexandre VI, nascut Roderic de Borja, el repartiment del nou món descobert per Colom, entre Portugal i Castella.

Si hi aneu, convé que visiteu aquest palau, per poc preu, us donaran una bona lliçó d'història.
I, després d'haver visitat el palau de Sada, ens encaminarem cap al Parador, no sense abans haver passat per una botigueta per comprar un didal de record, i alguna coseta més.


Aquest és el menjador del Parador, i la seua vista, mentre esperàvem el menú especial dels 80 anys de Paradors, amb quatre plats d'entremesos freds, quatre de calents, i postre per uns 20€.
Aquest és el plat amb els quatre entremesos freds.Després de dinar (el menú citat amb aigua i cava, postre i cafè per 60€ total) mentre Tere s'esperava a la terrassa, vaig eixir a fer unes quantes fotos de la muralla i la ciutat des del propi Parador.


I algunes flors i arbres.Del Parador estant, prenem de nou el cotxe, i tornem a entrar, aquesta vegada pel portal de Saragossa.


I pugem pel carrer de Fernando el Católico, fins a l'església de San Esteban, on visitarem tant l'església com la cripta.


I, a mitjan camí, la plaça de l'Ajuntament.

Campanar de l'església de San EstebanFaçana de l'AjuntamentPlaça de l'ajuntament.

A l'arc central el forat que s'observa servia per instal·lar-hi una balança, per que els compradors pugueren comprovar el pes aplicat pels mercaders. A l'esquerra, hi ha una línia en baix relleu que tenia les mides de la vara jaquesa, també perquè els compradors pugueren comprovar que la tela comprada tenia les dimensions correctes.
Camí de l'església.Porta de l'esglésiaPintures de la cripta. Només per açò ja paga la pena visitar el poble.Eixim de l'esglésiaDescansantCampanesSantuari de Valentuñana

Última ullada tornant ja al cotxe.

7 comentaris:

colombine ha dit...

!que preciosidad!..y que pasada de lugar...Además las imágenes son de muy buena calidad...y los detalles que resaltas quedan preciosos...

Merece un video. Deberias animarte y hacerlo..

Aprovecho para decirte que durante este mes no andaré por aquí,..volveré en los primeros días de mayo...Ya te avisaré a la vuelta ...Aprovecho para salir unos días , ahora que está mi hermano aquí y después que mi madre se irá unos días con ellos a Fiñana...

Hasta mayo ...besos para ti y para Tere...que espero ya esté bastante recuperada..

Nynaeve ha dit...

Pedazo paseo, estaréis con la lengua fuera, pero eso sí, merece la pena...

Petons ;)

67daniel ha dit...

¡Espectacular, querido Julio! A Vista de Pájaro, pero a nivel del suelo.

Digan lo que diga, ¡y mira que hemos batalleado lo nuestro!, no existe mejor tierra que la ibérica para entender y disfrutar de la historia medieval europea, creo sinceramente. Vaya compendio de culturas y, a veces... sinrazones.

Eso sí, ¡no me vuelvas a poner fotos de menús, que me estás matando!

Pau, amigo, y un fuerte abrazo para tu mujer.

Daniel.

67daniel ha dit...

Es cierto lo que comenta Colombine: ¡Queremos video! ¡Y con lo fácil que es hacerlos con el Windows Moviemaker, je, je...!

Sahha.

Daniel.

XARBET ha dit...

Molt bonic el poble, i molt bones fotos. Peró em dona impressió de buidor, com si estes abandonat per els seus habitants. De fet a las fotos nomes apareixen la Tere i quatre gats.

Salut i enhorabona per els 28 anys de casats.

Anònim ha dit...

Hola J me gustó mucho el pueblo y su historia.

Me encantaron las marcas que dejaron los canteros en la piedra.

Alguna de las cruces parece templaria.

Bueno, me lo pareció a mí.

La verdad es que parece como si fuese viajar a otra época recorriendo sus calles.

Excelente fotógrafo.

Espero que tu mujer se recupere he leído en algún sitio que había estado un poco pachuchilla.

Y también te doy la enhorabuena a tí y a tu esposa por los 28 años de casados. Eso es muy bonito!!!

Bueno, un fuerte abrazo. Me costó dar con el sitio donde se dejan los comentarios pero no quería marcharme sin dejarte uno.

Feliz Semana Santa.

Rosa

Uru ha dit...

Ohhh quin poble!!!
M'agradat molt i molt. Sana enveja em doneu. Però estic d'acord amb en Xarbet... sembla una mica desolat.
I...
Moooltes felicitats a tots dos!!!
Vint-i-vuit anys de casats!!!!!
Oleeeeeeeee

Reb un enorme petó i un altre per a la Tere